lang='en-el' Ειδησιογραφικό Portal με νέα και ειδησεις City Lagadas News CITY LAGADAS NEWS ΛΑΓΚΑΔΑΣ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΛΑΓΚΑΔΑΣ ΚΑΙ ΟΛΗ ΤΗΝ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ : LAGADAS CITY - Συζήτηση της επίκαιρης ερώτησης της Κατερίνας Μάρκου για τη λειτουργία του ΧΥΤΑ Μαυροράχης ....CITY LAGADAS NEWS

Official You Tube channel

LAGADAS CITY - Συζήτηση της επίκαιρης ερώτησης της Κατερίνας Μάρκου για τη λειτουργία του ΧΥΤΑ Μαυροράχης ....

Γίνε ένας από τους χιλιάδες αναγνώστες του CityLagadasNews: Κάνε ΤΩΡΑ εγγραφή εντελώς ΔΩΡΕΑΝ!!!
Γινε ενεργο μελος πες την γνωμη σου !!! Αν βρίσκεσαι στο δρόμο ή δεν έχεις συνεχή πρόσβαση στο διαδίκτυο,και στείλε μας τη φωτογραφία, το βίντεο ή το μήνυμά σου για να καταγγείλλεις, να πεις την άποψή σου ή και για να δείξεις αυτό που θέλεις στο EMAIL CITYLAGADAS@GMAIL.COM !!!            Συζητήθηκε χθες το απόγευμα η επίκαιρη ερώτηση της Κατερίνας Μάρκου, βουλευτή της Δημοκρατικής Αριστεράς στη Β´ Θεσσαλονίκης, για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο ΧΥΤΑ Μαυροράχης, με αποτέλεσμα να απειλείται η υγεία των κατοίκων της Ασσήρου και του Λαγκαδά αλλά
και το φυσικό περιβάλλον της περιοχής, που ανήκει στο δίκτυο Natura.
            Σύμφωνα και με καταγγελίες περιβαλλοντικών συλλόγων της περιοχής, ο βιολογικός καθαρισμός του ΧΥΤΑ δεν λειτουργεί επί 24ώρου βάσεως, λόγω έλλειψης προσωπικού, ενώ έχουν παρατηρηθεί και ελλείψεις των απαραίτητων υλικών για τη λειτουργία του, επικρατεί έντονη δυσοσμία από την απελευθέρωση αερίων λόγω της αποσύνθεσης των απορριμμάτων, προκαλώντας έντονη δυσφορία στους κατοίκους της περιοχής, ιδίως σε παιδιά και ηλικιωμένους ενώ ο όγκος των απορριμμάτων που δέχονται τα κελιά του ΧΥΤΑ είναι πολλαπλάσιος του επιτρεπτού, με αποτέλεσμα να τίθεται θέμα ορθής και ασφαλούς λειτουργίας των κελιών.
            Ειδικότερα, αρχικά υπήρχε σχέδιο και για άλλον ένα χώρο στον Άγιο Αντώνιο που θα αποσυμφορούσε τη Μαυροράχη, ο οποίος θα ήταν έτοιμος μέχρι το 2010 αλλά εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί το 2018, με αποτέλεσμα ο χώρος της Μαυροράχης να δέχεται 40% περισσότερα απορρίματα σε σχέση με τον αρχικό του σχεδιασμό για πάνω από μία οκταετία.
            Η κ. Μάρκου αναφέρθηκε και σε πρόσφατη ανάλυση δειγμάτων, που διενήργησε η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, μετά από καταγγελία του Περιβαλλοντικού Συλλόγου Ασσήρου «Φίλοι της Γης», σύμφωνα με την οποία προκύπτουν σημαντικές υπερβάσεις από τις προβλεπόμενες στη νομοθεσία τιμές για τη διάθεση αποβλήτων σε φυσικούς αποδέκτες. Συγκεκριμένα, τα υγρά απόβλητα του ΧΥΤΑ καταλήγουν στον χείμαρρο Μπογδάνα, που είναι ο βασικός τροφοδότης με νερό της λίμνης Κορώνειας, για την περιβαλλοντική υποβάθμιση της οποίας καταδικάστηκε πρόσφατα η Ελλάδα από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.
            Η κ. Μάρκου ζήτησε να μάθει σε ποιες ενέργειες έχουν προβεί τα αρμόδια Υπουργεία Εσωτερικών και Περιβάλλοντος για την αντιμετώπιση των ως άνω θεμάτων που έχουν ανακύψει με τη λειτουργία του ΧΥΤΑ Μαυροράχης καθώς και με ποιους περιβαλλοντικούς όρους λειτουργεί σήμερα το έργο και αν τελούν αυτοί σε αντιστοιχία με τη σημερινή κατάσταση και δυναμικότητα του ΧΥΤΑ.
            Στη δευτερολογία της, αναφέρθηκε στην έλλειψη ολοκληρωμένου εθνικού σχεδίου για τη διαχείριση των απορριμάτων, σε συμφωνία και με την ευρωπαϊκή νομοθεσία, αλλά και στην πρόσφατη παραπομπή της Ελλάδας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τη λειτουργία παράνομων ΧΥΤΑ, αφού απέφυγε να συμμορφωθεί με προηγούμενη απόφαση του 2005, με συνέπεια να απειλείται αυτή τη στιγμή η χώρα με ημερήσιο πρόστιμο πάνω από 70.000 ευρώ αλλά και κατ’ αποκοπή πρόστιμο ύψους πάνω από 20 εκ. ευρώ.
            Όσον αφορά τη λειτουργία δύο νέων κελιών στο ΧΥΤΑ, που ανήγγειλε ο κ. Υφυπουργός, η κ. Μάρκου είπε ότι ακόμα και αν λειτουργήσουν τα δύο νέα κελιά,  αν δεν προχωρήσουν και τα υπόλοιπα έργα στην Περιφέρεια, σύντομα θα βρεθούμε στο ίδιο σημείο.
            Η κ. Μάρκου μίλησε και για την αναπτυξιακή διάσταση της εναλλακτικής διαχείρισης απορριμάτων, η οποία, σύμφωνα με μελέτη του 2011,  μπορεί να δημιουργήσει μέχρι μισό εκατομμύριο θέσεις στην Ευρώπη μέχρι το 2020, στοιχείο ιδιαίτερα σημαντικό σε μία περίοδο που η ανεργία στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης φτάνει το 30%.
            “Είναι προφανές ότι η αντιμετώπιση των προβλημάτων λειτουργίας του ΧΥΤΑ δεν μπορεί να είναι αποσπασματική αλλά πρέπει να εντάσσεται σε ένα ευρύτερο σχέδιο για τη διαχείριση των απορριμάτων, την προστασία του περιβάλλοντος και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων της Ασσήρου και του Λαγκαδά αλλά και ευρύτερα της Θεσσαλονίκης” ολοκλήρωσε η κ. Μάρκου.
            Απαντώντας στην ερώτηση, ο Αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος κ. Καλαφάτης μίλησε για καθυστερήσεις δεκαετιών και αβελτηρίες της τοπικής αυτοδιοίκησης. Αυτή τη στιγμή, είπε, ο ΧΥΤΑ Μαυροράχης είναι ο μόνος αδειοδοτημένος χώρος διαχείρισης απορριμάτων στην περιοχή της Θεσσαλονίκης και οι περιβαλλοντικοί όροι με τους οποίους λειτουργεί βρίσκονται σε ισχύ από το 2008. Όσον αφορά την καταγγελία του Περιβαλλοντικού Συλλόγου “Φίλοι της Γης”, δήλωσε ότι επρόκειτο για προσωρινή δυσλειτουργία στο ΧΥΤΑ και πως ο ελεγκτικός μηχανισμός λειτούργησε, αφού ελέγχους διενήργησαν τόσο η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας όσο και οι Επιθεωρητές Περιβάλλοντος.
            Ο κ. Καλαφάτης διαβεβαίωσε ότι η εκπόνηση του νέου εθνικού σχεδίου διαχείρισης αποβλήτων βρίσκεται σε εξέλιξη και θα ολοκληρωθεί εντός του 2013, με βασικούς άξονες ιεραρχικά την πρόληψη παραγωγής απορριμάτων, την προετοιμασία για επαναχρησιμοποίηση και την ανακύκλωση και άλλες μεθόδους ανάκτησης. Επίσης, ενημέρωσε ότι διενεργείται αξιολόγηση των Περιφερειακών Σχεδίων Διαχείρισης με σκοπό την επικαιροποίηση και την πλήρη προσαρμογή με την ευρωπαϊκή νομοθεσία, ιδίως την Οδηγία 2008/98, για την αποφυγή προστίμων. Τέλος, απέφυγε να αναφερθεί συγκεκριμένα στο χρονοδιάγραμμα υλοποίησης του Περιφερειακού Σχεδίου για την Κεντρική Μακεδονία, επικαλούμενος την πρόσφατη σύσταση του Φορέα, μόλις της περασμένη Παρασκευή. 

Posted by City lagadas news Nick Mc Kain on 8:17:00 PM. Filed under , , , , , , , . ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΕΔΩ You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0

0 σχόλια for LAGADAS CITY - Συζήτηση της επίκαιρης ερώτησης της Κατερίνας Μάρκου για τη λειτουργία του ΧΥΤΑ Μαυροράχης ....

Leave comment

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ

ΚΥΡΙΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ