lang='en-el' Ειδησιογραφικό Portal με νέα και ειδησεις City Lagadas News CITY LAGADAS NEWS ΛΑΓΚΑΔΑΣ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΛΑΓΚΑΔΑΣ ΚΑΙ ΟΛΗ ΤΗΝ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ : Η ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΞΟΥΛΙΔΟΥ ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΙΔΡΥΜΑ ΠΑΝΑΓΙΑ ΣΟΥΜΕΛΑ !!!CITY LAGADAS NEWS

Official You Tube channel

Η ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΞΟΥΛΙΔΟΥ ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΙΔΡΥΜΑ ΠΑΝΑΓΙΑ ΣΟΥΜΕΛΑ !!!

Γίνε ένας από τους χιλιάδες αναγνώστες του CityLagadasNews: Κάνε ΤΩΡΑ εγγραφή εντελώς ΔΩΡΕΑΝ!!!
Γινε ενεργο μελος πες την γνωμη σου !!! Αν βρίσκεσαι στο δρόμο ή δεν έχεις συνεχή πρόσβαση στο διαδίκτυο,και στείλε μας τη φωτογραφία, το βίντεο ή το μήνυμά σου για να καταγγείλλεις, να πεις την άποψή σου ή και για να δείξεις αυτό που θέλεις στο EMAIL CITYLAGADAS@GMAIL.COM !!!


ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς: τον κ. Υπουργό Παιδείας & Θρησκευμάτων, Πολιτισμού & Αθλητισμού

Κύριε Υπουργέ,

Η Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος ιδρύθηκε το έτος 2004,

σήμερα συσπειρώνει 422 ποντιακά σωματεία διάσπαρτα σε όλο τον Ελλαδικό χώρο και εκφράζει δημοκρατικά την συντριπτική πλειοψηφία του ποντιακού ελληνισμού.
Ένα ζήτημα που απασχολεί με ιδιαίτερη ένταση τον ποντιακό ελληνισμό είναι το νομικό και διοικητικό καθεστώς που  διέπει το θρησκευτικό, πατριωτικό και εθνικό σύμβολο των ποντίων αλλά και των πανελλήνων, το Ιερό Ίδρυμα Παναγία Σουμελά. Η Παναγία Σουμελά συνδέθηκε άρρηκτα στο πέρασμα των αιώνων με την Ιστορία του Οικουμενικού Ποντιακού Ελληνισμού, και αποτελεί το κατεξοχήν εθνικο-θρησκευτικό του σύμβολο.
Το υφιστάμενο νομικό καθεστώς του Ιδρύματος, που επέτρεψε και διευκόλυνε την επικρατούσα σήμερα διοικητική κατάσταση διέπεται από το αρχικό Βασιλικό Διάταγμα 924/1966 και την κατ’ εξουσιοδότηση αυτού εκδοθείσα με αριθμό 47/1973 Κανονιστική Διάταξη της Ιεράς Συνόδου Εκκλησίας της Ελλάδος.
Το Ίδρυμα σύμφωνα με την υπ’ αριθμόν 47/1973 Κανονιστική Διάταξη της Ιεράς Συνόδου διοικείται από ενδεκαμελές Διοικητικό Συμβούλιο, τα μέλη του οποίου διορίζονται με τριετή θητεία, με απόφαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, ύστερα από πρόταση του Μητροπολίτη Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας.
Προβλέπεται ακόμα η σύσταση, για λόγους ηθικής συμπαράστασης προς τη Διοίκηση, Συμβουλευτικού Σώματος αποκαλούμενου «ΚΟΙΝΟ ΤΩΝ ΠΟΝΤΙΩΝ», το οποίο συνέρχεται ανά τριετία, με πρόσκληση της Διοίκησης του Ιδρύματος, είτε στην έδρα του στη Θεσσαλονίκη, είτε στα γραφεία του προσκυνήματος και σε συνέλευση εκλέγει τρία (3) από τα έντεκα (11) μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Ιδρύματος.
Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ιδρύματος ορίζεται ο εκάστοτε Πρόεδρος του Σωματείου «Παναγία Σουμελά».
Το «ΚΟΙΝΟ ΤΩΝ ΠΟΝΤΙΩΝ» όμως, επί δεκαετίες ουσιαστικά έχει αδρανοποιηθεί και συνέρχεται τυπικά μόνο χωρίς να προσκαλούνται σ’ αυτό η πλειονότητα των ποντιακών σωματείων.
Η κατά τα άνω συγκρότηση του Διοικητικού Συμβουλίου του Ιδρύματος επιτρέπει στο σωματείο Παναγία Σουμελά, που το συγκροτεί ένας στενός κύκλος προσώπων να ασκεί τον απόλυτο διοικητικό έλεγχο του Ιερού Ιδρύματος.
Σημειωτέον ότι η άνω κανονιστική  διάταξη 47/1973 κηρύχθηκε ανίσχυρη με την με αριθμό 52/2009 γνωμοδότηση της  ολομέλειας του νομικού συμβουλίου του κράτους.
Το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους (Αριθμός Γνωμοδότησης 52/2009) γνωμοδότησε ότι:
α) Η Ιερά Μονή της Παναγίας Σουμελά αποτελεί  αυτοτελές, μη εκκλησιαστικό κοινοφελούς χαρακτήρα νομικό πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου θρησκευτικού και εθνικοπατριωτικού σκοπού υπό την εποπτεία του Υπουργού Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων.
β) Για την συγκρότηση του Διοικητικού Συμβουλίου και τον ορισμό του προέδρου του ισχύει το βασιλικό διάταγμα 924/1966.
γ) Δεν έχει επί του νομικού αυτού προσώπου εφαρμογή η παράγραφος 2 του άρθρου 52 του Ν.590/1977 περί καταστατικού χάρτη της εκκλησίας της Ελλάδος.
Εν όψει της κατά τα άνω γνωμοδοτήσεως της ολομέλειας του νομικού συμβουλίου του κράτους, θα πρέπει να επανέρθει το αίτημα περί τροποποιήσεως του βασιλικού διατάγματος 924/1966 ως προς την διάταξη που αναφέρεται στον τρόπο διοίκησης του Ιδρύματος. Ως εκ τούτων η Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος προτείνει:
α) Ουσιαστική ενεργοποίηση του θεσμού του «ΚΟΙΝΟΥ ΤΩΝ ΠΟΝΤΙΩΝ» με δικαίωμα εκλογής από αυτό των οκτώ (8) από τα έντεκα (11) μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου, με περιορισμένη σταυροδοσία επτά σταυρών κατά ανώτατο όριο. Τα άλλα τρία (3) να προτείνονται ανά ένα από την Ιερά Μητρόπολη Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας, από το Σωματείο «Παναγία Σουμελά» και από το Δημοτικό Διαμέρισμα Καστανιάς του Δήμου Βέροιας.
β) Εκλογή του Προέδρου και η κατανομή των λοιπών αξιωμάτων από τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου.
γ) Περιορισμός της διάρκειας της θητείας του Προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου συνολικά σε εννέα (9) χρόνια.
δ) Η Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος, που απαρτίζεται ήδη από 422 σωματεία και εκφράζει την συντριπτική πλειονότητα του ποντιακού Ελληνισμού, με ομόφωνη απόφαση του 19μελούς Διοικητικού Συμβουλίου της έκρινε ότι το Ιερό Ίδρυμα Παναγία Σουμελά πρέπει να αποβάλει τον χαρακτήρα του κοσμικού καθιδρύματος και να αναβιώσει ως Σταυροπηγιακή Ιερά Μονή με ενεργά δηλαδή τα απαράγραπτα ιστορικά και πνευματικά δικαιώματα του Οικουμενικού Πατριαρχείου και ενσωματωμένα τα ιστορικά σύμβολα του Ποντιακού Ελληνισμού.
Η προοπτική αυτή, είναι εμφανές πως ανταποκρίνεται στην ουσιαστική «ανιστόρηση» της Ιεράς Μονής και διασφαλίζει στο διηνεκές την ομαλή ιστορική συνέχεια και παρουσία του θρησκευτικού, ιστορικού και εθνικοπατριωτικού συμβόλου του Ποντιακού Ελληνισμού, προοπτική όμως που δεν μπορεί να ευδοκιμήσει με το υφιστάμενο σήμερα νομικό και διοικητικό πλαίσιο.
Η επικρατούσα επί δεκαετίες διοικητική κατάσταση, προκαλεί το θρησκευτικό συναίσθημα, το πατριωτικό φρόνημα και την δημοκρατική ευαισθησία του ποντιακού ελληνισμού στην ηθική και υλική συμπαράσταση του οποίου κυρίως οφείλεται η δημιουργία του Ιερού Ιδρύματος. Η ουσιαστική και καθολική λαϊκή συμμετοχή των Ποντίων ιδιαίτερα στα θέματα της εκκλησίας και της κοινοτικής παιδείας αποτελεί στέρεο θεμέλιο, πάνω στο οποίο βασίστηκε επί χιλιετίες η διατήρηση ανόθευτης της εθνικής συνείδησής τους στον ξεκομμένο από τον μητροπολιτικό κορμό της μητέρας Ελλάδας Πόντο και το στοιχείο αυτό αποτελεί κύριο συστατικό της παράδοσής μας .
Εκ των ως άνω αναφέρονται, εγείρονται τα παρακάτω ερωτήματα, και ερωτάται ο κύριος Υπουργός:

1.      Ποιές ενέργειες προτίθεστε να ακολουθήσετε προκειμένου να αναληφθεί άμεση πρωτοβουλία για την αλλαγή του υφιστάμενου νομικού και διοικητικού καθεστώτος που διέπει το Ίδρυμα Παναγία Σουμελά;

2.      Προτίθεστε να πραγματοποιήσετε την ομόφωνη απόφαση του 19μελούς Διοικητικού Συμβουλίου της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος  που έκρινε ότι το Ιερό Ίδρυμα Παναγία Σουμελά πρέπει να αποβάλει τον χαρακτήρα του κοσμικού καθιδρύματος και να αναβιώσει ως Σταυροπηγιακή Ιερά Μονή;
Η ερωτώσα Βουλευτής

ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΞΟΥΛΙΔΟΥ
ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ Β΄ ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ - ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ

Posted by NICK MC CAIN on 11:24:00 AM. Filed under , , , , , , , . ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΕΔΩ You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0

0 σχόλια for Η ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΞΟΥΛΙΔΟΥ ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΙΔΡΥΜΑ ΠΑΝΑΓΙΑ ΣΟΥΜΕΛΑ !!!

Leave comment

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ

ΚΥΡΙΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ