lang='en-el' Ειδησιογραφικό Portal με νέα και ειδησεις City Lagadas News CITY LAGADAS NEWS ΛΑΓΚΑΔΑΣ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΛΑΓΚΑΔΑΣ ΚΑΙ ΟΛΗ ΤΗΝ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ : Αδικημένη η Κεντρική Μακεδονία από το Πρόγραμμα «Εναρμόνιση Επαγγελματικής και Οικογενειακής Ζωής» - Συζήτηση της επίκαιρης ερώτησης της Κατερίνας Μάρκου CITY LAGADAS NEWS

Official You Tube channel

Αδικημένη η Κεντρική Μακεδονία από το Πρόγραμμα «Εναρμόνιση Επαγγελματικής και Οικογενειακής Ζωής» - Συζήτηση της επίκαιρης ερώτησης της Κατερίνας Μάρκου

Γίνε ένας από τους χιλιάδες αναγνώστες του CityLagadasNews: Κάνε ΤΩΡΑ εγγραφή εντελώς ΔΩΡΕΑΝ!!!
Γινε ενεργο μελος πες την γνωμη σου !!! Αν βρίσκεσαι στο δρόμο ή δεν έχεις συνεχή πρόσβαση στο διαδίκτυο,και στείλε μας τη φωτογραφία, το βίντεο ή το μήνυμά σου για να καταγγείλλεις, να πεις την άποψή σου ή και για να δείξεις αυτό που θέλεις στο EMAIL CITYLAGADAS@GMAIL.COM !!!

Συζητήθηκε σήμερα στην Ολομέλεια η επίκαιρη ερώτηση της βουλευτή Β’ Θεσσαλονίκης της Δημοκρατικής Αριστεράς, Κατερίνας Μάρκου, προς τον Υπουργό Εργασίας
, σχετικά με την ανεπαρκή κάλυψη, ιδίως στην περιφέρεια, από το νέο Πρόγραμμα «Εναρμόνιση Οικογενειακής και Επαγγελματικής Ζωής» για το 2013, που διασφαλίζει την παροχή υπηρεσιών παιδικής φροντίδας στους βρεφικούς και παιδικούς σταθμούς, στα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης για παιδιά 5-12 χρονών και στα ΚΔΑΠ-μεΑ για παιδιά και εφήβους με νοητική υστέρηση ή/και κινητική αναπηρία, προς όφελος δεκάδων χιλιάδων μητέρων από κατά κανόνα εισοδηματικά χαμηλά και μεσαία κοινωνικά στρώματα.

Διατυπώνοντας την ερώτησή της, η κ. Μάρκου αναφέρθηκε  στο γεγονός ότι, παρά την αύξηση του προϋπολογισμού, κυρίως λόγω των τεράστιων πιέσεων των φορέων της τοπικής αυτοδιοίκησης προς το Υπουργείο, ο αριθμός των αιτήσεων αναμένεται φέτος να ξεπεράσει τις 120.000 ενώ πέρσι από τις 96.000 αιτήσεις που υποβλήθηκαν μόλις οι 58.060 έγιναν τελικά δεκτές, επομένως είναι προφανές ότι και φέτος χιλιάδες παιδιά θα μείνουν εκτός του Προγράμματος.

Αναφέρθηκε ακόμα στις σημαντικές περικοπές στα τροφεία, ειδικά όσον αφορά τα παιδιά με αναπηρία και τις αντίστοιχες δομές (ΚΔΑΠ-μεΑ), όπου το ποσό μειώθηκε από τα 7.000 στα 5.500 ευρώ. Όπως είπε η κ. Μάρκου, τα Κέντρα αυτά έχουν εξ ορισμού αυξημένα λειτουργικά έξοδα ενώ παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο στην αποασυλοποίηση των παιδιών με αναπηρία.

Όσον αφορά τα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης για παιδιά 5 ως 12 ετών, το τροφείο ορίζεται στα 1.400 ευρώ φέτος, από 2.800 που ήταν παλιότερα, ενώ με 2.000 ευρώ θα μπορούσαν οριακά να διατηρηθούν οι δομές αυτές. Η κ. Μάρκου τόνισε ότι σε καιρούς που τα ωράρια εργασίας έχουν απορρυθμιστεί πλήρως, που οι γονείς χρειάζεται να κάνουν και δεύτερη δουλειά για να συντηρήσουν τις οικογένειές τους, δεν είναι δυνατόν καμία κοινωνική δομή, ειδικά αυτές που αφορούν τη στήριξη του παιδιού και της οικογένειας, να θεωρείται πολυτέλεια.

«Τα τελευταία τρία χρόνια, σχεδόν όλες οι δομές και τα προγράμματα που στοχεύουν στην ανακούφιση των χαμηλότερων και ευπαθών κοινωνικών στρωμάτων έχουν τεθεί εν αμφιβόλω. Δεν μιλάω μόνο για τους παιδικούς σταθμούς και τα ΚΔΑΠ. Μιλάω για το Βοήθεια στο Σπίτι, για τα προνοιακά επιδόματα, τις αναπηρικές συντάξεις, τα προγράμματα που έτρεχαν οι Οργανισμοί Εργατικής Εστίας και Κατοικίας και άλλα πολλά» τόνισε η κ. Μάρκου.

Τέλος, μίλησε για την κατανομή των πόρων στις Περιφέρειες που διατηρεί τις περσινές αδικίες. Χαρακτηριστικά, με το περσινό πρόγραμμα, η Περιφέρεια Αττικής αύξησε τον αριθμό ωφελούμενων γυναικών και τέκνων σε ποσοστά 59,6% και 55,1% αντίστοιχα ενώ από τις 15.000 συμπληρωματικές θέσεις που εγκρίθηκαν, οι 10.700

πήγαν στην Αττική τη στιγμή που, για ολόκληρη την περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, εγκρίθηκαν μόλις 3.000 θέσεις. Συνολικά, μόλις το 50% των αιτήσεων εγκρίθηκε στην Κεντρική Μακεδονία. Την ίδια στιγμή, ο φετινός προϋπολογισμός είναι οριακά αυξημένος για την Αττική, στα 39,5 εκατομμύρια ευρώ από 39,3, ενώ για την Κεντρική Μακεδονία είναι 2 εκατομμύρια ευρώ χαμηλότερος.

Ζήτησε, λοιπόν, να μάθει αν έχει εξαντλήσει το Υπουργείο όλα τα περιθώρια ανακατανομής των διαθέσιμων πόρων, γιατί είναι συχνό το φαινόμενο μόλις τελειώνει μια προγραμματική περίοδος του ΕΣΠΑ, να ανακαλύπτονται ξαφνικά τεράστια ποσά που δεν απορροφήθηκαν επειδή ήταν δεσμευμένα σε έργα που δεν προχώρησαν, καθώς και αν έχει διασφαλιστεί η χρηματοδότηση για τη συνέχιση του προγράμματος στην επόμενη προγραμματική περίοδο.

Απαντώντας ο Υφυπουργός Εργασίας κ. Κεγκέρογλου, μίλησε για την αυξημένη χρηματοδότηση σε σχέση με πέρσι αλλά συμφώνησε με την κ. Μάρκου ότι σε καμία περίπτωση δεν επαρκεί για να ικανοποιήσει τις πραγματικές ανάγκες. Αρνήθηκε ότι υπήρξαν αδικίες στην κατανομή στις περιφέρειες, παρά τα στοιχεία που ανέφερε η κ. Μάρκου, και τόνισε ότι οι μεγαλύτερες ανάγκες υπάρχουν στην Αττική.

Τέλος, ανέφερε ότι θα ασκηθεί κάθε δυνατή πίεση και στα υπόλοιπα Υπουργεία, και ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη μία συζήτηση για μεταφορά χρημάτων προς το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο, ούτως ώστε να μεταφερθούν αναξιοποίητοι πόροι σε προγράμματα που έχουν αποδείξει ότι λειτουργούν και που η κοινωνία τα χρειάζεται, όπως το πρόγραμμα «Εναρμόνιση» και η «Βοήθεια στο Σπίτι» που ανέφερε η κ. Μάρκου.  

Posted by NICK MC CAIN on 7:01:00 PM. Filed under , , , , , , , , . ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΕΔΩ You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0

0 σχόλια for Αδικημένη η Κεντρική Μακεδονία από το Πρόγραμμα «Εναρμόνιση Επαγγελματικής και Οικογενειακής Ζωής» - Συζήτηση της επίκαιρης ερώτησης της Κατερίνας Μάρκου

Leave comment

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ

ΚΥΡΙΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ