lang='en-el' Ειδησιογραφικό Portal με νέα και ειδησεις City Lagadas News CITY LAGADAS NEWS ΛΑΓΚΑΔΑΣ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΛΑΓΚΑΔΑΣ ΚΑΙ ΟΛΗ ΤΗΝ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ : Κατερίνα Μάρκου σχετικά με την επαναφορά παράτυππης Υγεινομικής Διάταξης από τη νέα ηγεσία του Υπουργείου ΥγείαςCITY LAGADAS NEWS

Official You Tube channel

Κατερίνα Μάρκου σχετικά με την επαναφορά παράτυππης Υγεινομικής Διάταξης από τη νέα ηγεσία του Υπουργείου Υγείας

Γίνε ένας από τους χιλιάδες αναγνώστες του CityLagadasNews: Κάνε ΤΩΡΑ εγγραφή εντελώς ΔΩΡΕΑΝ!!!
Γινε ενεργο μελος πες την γνωμη σου !!! Αν βρίσκεσαι στο δρόμο ή δεν έχεις συνεχή πρόσβαση στο διαδίκτυο,και στείλε μας τη φωτογραφία, το βίντεο ή το μήνυμά σου για να καταγγείλλεις, να πεις την άποψή σου ή και για να δείξεις αυτό που θέλεις στο EMAIL CITYLAGADAS@GMAIL.COM !!!

Ερώτηση βουλευτών της ΔΗΜ.ΑΡ. για την επαναφορά της υγειονομικής διάταξης ΓΥ/39Α για τον περιορισμό της μετάδοσης λοιμωδών νοσημάτων

Ερώτηση προς τον υπουργό Υγείας για την επαναφορά
της υγειονομικής διάταξης ΓΥ/39Α για τον περιορισμό της μετάδοσης λοιμωδών νοσημάτων, η οποία είχε καταργηθεί με απόφαση της πρώην Υφυπουργού Υγείας Φωτεινής Σκοπούλη, κατέθεσαν οι βουλευτές της ΔΗΜ.ΑΡ. Κατερίνα Μάρκου (Β’ Θεσσαλονίκης), Γιώργος Κυρίτσης (Τρικάλων) και Ιωάννης Πανούσης (Α’ Αθήνας).

Συγκεκριμένα, η εν λόγω Υγειονομική Διάταξη είχε εκδοθεί χωρίς ρητή νομοθετική εξουσιοδότηση ενώ, κατ' εφαρμογή της διάταξης αυτής, έλαβαν χώρα υποχρεωτικές ιατρικές εξετάσεις, καθώς και συλλήψεις και κρατήσεις αλλοδαπών, μεταξύ των οποίων και αιτούντων άσυλο, κατά παραβίαση θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατοχυρωμένων συνταγματικά.

Αναλυτικά, η ερώτηση αναφέρει:

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον Υπουργό Υγείας κ. Α.Γεωργιάδη

ΘΕΜΑ: Επαναφορά της υγειονομικής διάταξης ΓΥ/39Α για τον περιορισμό της διάδοσης λοιμωδών νοσημάτων

Με την υπ’ αρ. απόφαση 39728/30-4-13 [ΦΕΚ Β’ 1085] Υπουργική Απόφαση της πρώην Υφυπουργού Υγείας κ. Φ. Σκοπούλη, καταργήθηκε η υπ’ αρ. ΓΥ/39Α [ΦΕΚ Β’ 1002/2012] Υγειονομική διάταξη, η οποία, με το αιτιολογικό του περιορισμού της διάδοσης λοιμωδών νοσημάτων, εισήγαγε ρυθμίσεις που στοχοποιούσαν τους χρήστες ναρκωτικών, τα εκδιδόμενα άτομα, τα θύματα trafficking, τους μετανάστες και τους άστεγους.

Συγκεκριμένα, προέβλεπε την υποχρεωτική εξέταση των ατόμων αυτών, με επιλογή «κατάλληλου ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού για την εξέταση των μεταναστών» από το ΚΕΕΛΠΝΟ, και μάλιστα με τη συνδρομή των αστυνομικών αρχών στις περιπτώσεις απομόνωσης, περιορισμού, καραντίνας, νοσηλείας και θεραπευτικής αγωγής (!) που κρίνεται επιβεβλημένη από το ΚΕΕΛΠΝΟ.

Η εν λόγω Υγειονομική Διάταξη έπασχε από πλήρη έλλειψη νομιμότητας αφού είχε εκδοθεί ελλείψει ρητής νομοθετικής εξουσιοδότησης. Ειδικότερα, η καταργηθείσα ΥΔ στερείτο νομίμου ερείσματος, καθώς τόσο η νομοθετική εξουσιοδότηση του άρθρου 43 του ν. 4025/2011 (ΦΕΚ 228 Α’) όσο και του άρθρου 2 του ν. 2520/1940 (ΦΕΚ 273 Α’) αφορούν σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος (εστιατόρια και ταβέρνες), νοσοκομεία, ιδιωτικές κλινικές κ.λπ. και οπωσδήποτε όχι σε προϋποθέσεις καραντίνας σε ανθρώπους και στον περιορισμό της ελευθερίας κινήσεως και αυτοδιαθέσεώς τους.

Επιπλέον, κατ' εφαρμογή της διάταξης αυτής, έλαβαν χώρα υποχρεωτικές ιατρικές εξετάσεις, καθώς και συλλήψεις και κρατήσεις αλλοδαπών, μεταξύ των οποίων και αιτούντων άσυλο, κατά παραβίαση θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατοχυρωμένων συνταγματικά. Γι αυτό, εξάλλου, η ανάκληση της διάταξης από την πρώην Υφυπουργό Υγείας χαιρετίστηκε ως ιδιαίτερα θετική από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.

Σημειωτέον ότι η ανάκληση πραγματοποιήθηκε τότε μετά από ευρείες συζητήσεις με τις υπηρεσίες του Υπουργείου και του ΚΕΕΛΠΝΟ και κατόπιν γνωμοδότησης του Εθνικού Συμβουλίου Δημόσιας Υγείας.

Δύο μήνες μετά και μάλιστα μέσα σε ένα 24ωρο από την ανάληψη της ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας, επαναφέρατε την καταργηθείσα διάταξη, χωρίς – προφανώς – καμία διαβούλευση με τις αρμόδιες υπηρεσίες, τη στιγμή που υπάρχουν πολύ μεγαλύτερα και σοβαρότερα προβλήματα στο χώρο της Δημόσιας Υγείας σήμερα.

Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτάστε:

Με ποιο αιτιολογικό και με βάση ποιες εισηγήσεις επαναφέρατε την ως άνω διάταξη;Οι ερωτώντες βουλευτέςΚατερίνα Μάρκου – Β’ Θεσσαλονίκης

Posted by NICK MC CAIN on 7:27:00 PM. Filed under , , , , , , , . ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΕΔΩ You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0

0 σχόλια for Κατερίνα Μάρκου σχετικά με την επαναφορά παράτυππης Υγεινομικής Διάταξης από τη νέα ηγεσία του Υπουργείου Υγείας

Leave comment

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ

ΚΥΡΙΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ