lang='en-el' Ειδησιογραφικό Portal με νέα και ειδησεις City Lagadas News CITY LAGADAS NEWS ΛΑΓΚΑΔΑΣ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΛΑΓΚΑΔΑΣ ΚΑΙ ΟΛΗ ΤΗΝ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ : ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ - ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΠΑΝΕΜΟΡΦΟ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΛΑΓΚΑΔΑ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΕΙΚΟΝΕΣ ΠΟΥ ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΕΙΤΕ .....CITY LAGADAS NEWS

Official You Tube channel

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ - ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΠΑΝΕΜΟΡΦΟ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΛΑΓΚΑΔΑ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΕΙΚΟΝΕΣ ΠΟΥ ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΕΙΤΕ .....

Γίνε ένας από τους χιλιάδες αναγνώστες του CityLagadasNews: Κάνε ΤΩΡΑ εγγραφή εντελώς ΔΩΡΕΑΝ!!!
Γινε ενεργο μελος πες την γνωμη σου !!! Αν βρίσκεσαι στο δρόμο ή δεν έχεις συνεχή πρόσβαση στο διαδίκτυο,και στείλε μας τη φωτογραφία, το βίντεο ή το μήνυμά σου για να καταγγείλλεις, να πεις την άποψή σου ή και για να δείξεις αυτό που θέλεις στο EMAIL CITYLAGADAS@GMAIL.COM !!!
ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ ΛΑΓΚΑΔΑ
ΛΗΤΗΣ  ΚΑΙ  ΡΕΝΤΙΝΗΣ
ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟ  ΜΟΥΣΕΙΟ ΛΑΓΚΑΔΑ

Το Λαογραφικό Μουσείο Λαγκαδά, ήταν ένα όνειρο αρκετών ανθρώπων του Λαγκαδά, που ήρθε να λάβει σάρκα και οστά, μέσα από τις πρωτουβουλίες και τις αναπτυξιακές δράσεις της Ιεράς Μητροπόλεως και του Σεβ.Μητροπολίτου κ.Ιωάννου.
Μετά την δημιουργία και λειτουργία του Εκκλησιαστικού Μουσείου από την Ιερά Μητρόπολη, που εγκαινίασε ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.Βαρθολομαίος, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ.Ιωάννης, θεώρησε καλό να αναλάβει η Μητρόπολη την διάσωση του λαϊκού πολιτισμού της επαρχίας μας και κυρίως της πόλης του Λαγκαδά. Ανέθεσε λοιπόν στο επιτελείο του την συλλογή λαογραφικού υλικού, το οποίο εκτίθεται σήμερα το μουσείο και ο καθηγητής της Θεολογικής Σχολής κ.Τρύφων Τσομπάνης, με μια ομάδα συνεργατών και φίλων, κληρικών και λαϊκών, ανέλαβε το στήσιμο του Μουσείου. Βρέθηκε πάραυτα ο κατάλληλος χώρος, ένα σπίτι από τα παραδοσιακά του Λαγκαδά,το σπίτι της Οικογένειας Βασιλείου –Οικονόμου (Νταλόγκου), το οποίο σε χρόνο ρεκόρ( σε 9 εργάσιμες ημέρες) συντηρήθηκε, με μηδενικό κόστος,λόγω προσωπικής εργασίας ανθρώπων και δωρεών φίλων του μουσείου και στις 26 Ιουλίου 2012, στα  πλαίσια των εορταστικών εκδηλώσεων για την πολιούχο της πόλης μας αγ.Παρασκευή, ο Υπουργός Μακεδονίας –Θράκης κ. Θεόδωρος Καράογλου, έκοβε την κορδέλα των εγκαινίων.
Το διώροφο κτήριο του Μουσείου περιλαμβάνει, τον αύλειο χώρο όπου εκτίθενται γεωργικά εργαλεία, καζάνια βαφής υφασμάτων, το παραδοσιακό κάρο και την λιμναία βάρκα από την λίμνη Κορώνεια, στο ισόγειο υπάρχει το κατώϊ , όπου βρίσκουμε τα αντικείμενα καθημερινής χρήσης του μαγειρείου , χάλκινα αντικείμενα, και ότι ήταν απαραίτητο για τη λάτρα του σπιτιού. Σε άλλο χώρο υπάρχει το εργαστήριο της μοδιστρικής, σε ένα μεγάλο δωμάτιο είναι το εργαστήριο της υφαντικής με τον αργαλειό και τα υφαντά εκθέματα, και  σε διπλανό χώρο είναι συγκεντρωμένα  τα εργαλεία της κηπουρικής και των γεωργικών εργασιών, πήλινα και γυάλινα αντικείμενα, μπακιρένια και ψάθινα σκεύη, τα εργαλεία του θερισμού κλπ.
Στον  δεύτερο όροφο, που αποτελείται από 6 χώρους, βρίσκουμε ένα πλήρως επιπλωμένο σπίτι της δεκαετίας του 40-50, με ωραιότατα υφαντά και αντικείμενα του λαϊκού πολιτισμού που σήμερα δεν υπάρχουν πια. Παράλληλα φωτογραφίες από το παρελθόν (1900 και εξής) διακοσμούν τους χώρους των δωματίων και ξαναφέρνουν στη μνήμη στιγμές όμορφες και συγκινητικές. Ακόμα υπάρχουν στη συλλογή  και  παραδοσιακές φορεσιές της περιοχής.
Ο χώρος του Μουσείου χρησιμοποιείται για εκπαιδευτικά προγράμματα για τους μαθητές των σχολείων, όπως το ζύμωμα του ψωμιού, η χρήση του αργαλειού, το μάζεμα της ελιάς, η παρασκευή του κρασιού και γίνονται λαογραφικές και μουσικές εκδηλώσεις .
Στον αύλειο χώρο οργανώνονται μουσικές και ποιητικές βραδιές κυρίως κατά τους καλοκαιρινούς μήνες  ο δε χώρος διατίθεται και για εκδηλώσεις φορέων πολιτισμού.
Στον ένα χρόνο λειτουργίας του το Μουσείο επισκέφθηκαν πάνω από 1800 άτομα, μαθητές σχολείων της περιοχής μας, αλλά και από τη Θεσσαλονίκη, Έδεσσα, Αθήνα, Τρίκαλα κ.άλ.Το Μουσείο ακόμα επισκέφθηκαν ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος, ο Γεν. Γραμματέας Θρησκευμάτων του Υπουργείου Παιδείας, Καθηγητές Πανεπιστημίου, η Ιερά Επιστασία του Αγίου Όρους, και όλοι οι επίσημοι προσκεκλημένοι της Μητροπόλεως που έρχονται στην πόλη μας με την ευκαιρία εκδηλώσεων. Επίσης στα πλαίσια του προγράμματος θρησκευτικού τουρισμού που οργάνωσε η Μητρόπολη Λαγκαδά με τη συνεργασία τουριστικών επιχειρήσεων της Χαλκιδικής, επισκέπτονται κάθε εβδομάδα την πόλη μας και τους προσκυνηματικούς Ναούς , ομάδες Ρώσων Τουριστών που κάνουν τις διακοπές τους στην Χαλκιδική και τη Θεσσαλονίκη. Οι ξένοι επισκέπτες αφιερώνουν μια ολόκληρη μέρα στην Επαρχία Λαγκαδά, καθώς επισκέπτονται τον Λαγκαδά, τις Πέντε Βρύσσες, την Όσσα, το Ηράκλειο και το Περιβολάκι και καταλήγουν στον Λαγκαδά ή την Χρυσαυγή για το μεσημεριανό γεύμα τους. Στόχος είναι στο νέο πρόγραμμα και μετά την συντήρηση των ναών και των κειμηλίων τους, οι επισκέψεις να επεκταθούν σε Βερτίσκο και Χωρούδα, αφού βεβαίως οι αρμόδιοι φορείς του Κράτους, ενδιαφερθούν για το οδικό δίκτυο της καταπληκτικής περιοχής του Βερτίσκου προς Χωρούδα,( που είναι μόλις 4 χιλιόμετρα), όπου οι επισκέπτες μπορούν να αποθαυμάσουν την βυζαντινή τέχνη των ναών της περιοχής και να γνωρίσουν το θαυμάσιο ορεινό όγκο με την υπέροχη ομορφιά του. Σε ένα επόμενο στάδιο προβλέπεται πρόγραμμα θρησκευτικού τουρισμού που θα περιλαμβάνει τον ορεινό όγκο του Κολχικού, Σοχού και Ασκού.
Το Μουσείο δεν επιχορηγείται από καμιά Κρατική ή Δημοτική αρχή, αλλά από την αγάπη του κόσμου και το ανύστακτο ενδιαφέρον του Μητροπολίτου κ.Ιωάννου, ο οποίος προς το παρόν καλύπτει τα έξοδα λειτουργίας του.
Επίσης έχει δημιουργηθεί μια ομάδα «Φίλων του Λαογραφικού Μουσείου», οι οποίοι δίνοντας μια ελάχιστη συνδρομή 30 ευρώ το χρόνο, συμβάλλουν στη εύρυθμη λειτουργία του και στη διοργάνωση περισσότερων λαογραφικών εκδηλώσεων.

Το Λαογραφικό λοιπόν Μουσείο του Λαγκαδά, σας περιμένει για μια ξενάγηση και γνωριμία με την παράδοση και τον πολιτισμό της Επαρχίας μας.
Ο Λαγκαδάς με την δημιουργία των δύο Μουσείων και την συντήρηση των έργων λαϊκής και εκκλησιαστικής τέχνης, γίνεται πλέον πόλος έλξης και ενδιαφέροντος επισκεπτών και τουριστών.
Διευθυντής του Μουσείου ,ο κ. Τρύφων Τσομπάνης, μαζί με τους συνεργάτες του σας περιμένουν για να σας ξεναγήσουν στους χώρους και την παράδοση.

Οι μέρες και ώρες λειτουργίας του μουσείου είναι :

Κάθε ημέρα  9-14 μ,μ

Για όσους θέλουν να επισκεφθούν το μουσείο σαν ομάδα, κλίνεται ειδική ώρα επίσκεψης, στο τηλ.6976.330671

Posted by City lagadas news Nick Mc Kain on 12:29:00 PM. Filed under , , , , , , . ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΕΔΩ You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0

0 σχόλια for ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ - ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΠΑΝΕΜΟΡΦΟ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΛΑΓΚΑΔΑ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΕΙΚΟΝΕΣ ΠΟΥ ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΕΙΤΕ .....

Leave comment

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ

ΚΥΡΙΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ