ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - Ο Πρόεδρος Ομπάμα εξετάζει το ενδεχόμενο στρατιωτικής δράσης εναντίον της Συρίας, που έχει ως στόχο να «αποτρέπουν και να υποβαθμίζει"
την ικανότητα της κυβέρνησης του προέδρου Μπασάρ αλ-Άσαντ να ξεκινήσει χημικά όπλα, αλλά δεν στοχεύει στην απομάκρυνση του κ. Ασαντ από την εξουσία ή αναγκάζοντάς τον στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, αξιωματούχοι της κυβέρνησης δήλωσε την Τρίτη.

Ένα ευρύ φάσμα των υπαλλήλων χαρακτήρισε την ενέργεια υπό εξέταση ως «περιορισμένη», ίσως δεν διαρκεί περισσότερο από μία ή δύο ημέρες. Οι επιθέσεις, οι οποίες αναμένεται να συμμετάσχουν δεκάδες πυραύλους cruise Tomahawk που ξεκίνησε από την αμερικανική αντιτορπιλικά στην ανατολική Μεσόγειο, δεν θα επικεντρώνεται στην χημική χώρων αποθήκευσης όπλων, η οποία θα διακινδυνεύσει μια περιβαλλοντική και ανθρωπιστική καταστροφή και θα μπορούσε να ανοίξει τις τοποθεσίες των επιδρομών μαχητές, δήλωσαν αξιωματούχοι.

Οι απεργίες θα ήταν προτιμότερο να στοχεύουν σε στρατιωτικές μονάδες που έχουν πραγματοποιήσει χημικές επιθέσεις, η έδρα επιβλέπει την προσπάθεια και τις ρουκέτες και πυροβολικό που έχουν ξεκινήσει τις επιθέσεις, σύμφωνα με τις επιλογές που εξετάζεται επί του παρόντος στο πλαίσιο της διοίκησης.

Ένας Αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε ότι οι αρχικές λίστες στόχου που περιλαμβάνει λιγότερους από 50 τοποθεσίες, συμπεριλαμβανομένων των αεροπορικών βάσεων, όπου έχουν αναπτυχθεί ρωσικής κατασκευής της Συρίας επιθετικών ελικοπτέρων. Ο κατάλογος περιλαμβάνει διοίκησης και των κέντρων ελέγχου, καθώς και μια ποικιλία των συμβατικών στρατιωτικών στόχων.

Ίσως τρεις παρα δύο πύραυλοι θα στοχεύουν σε κάθε χώρο, μια πολύ πιο περιορισμένη απελευθέρωση της αμερικανικής στρατιωτικής ισχύος από το παρελθόν εκστρατείες αέρα πάνω από το Κοσσυφοπέδιο ή τη Λιβύη.

Μερικοί από τους στόχους θα είναι «διπλής χρήσης» συστήματα, όπως πυροβολικού που είναι ικανό να εκτοξεύσει χημικών όπλων καθώς και τα συμβατικά γύρους. Η λήψη των εν λόγω πυροβολαρχίες θα υποβαθμίσει σε κάποιο βαθμό συμβατική ισχύ της κυβέρνησης - αλλά δύσκολα θα αρκετά μεγάλη στρατιωτική υποδομή και τις δυνάμεις ακρωτηριάσει κ. Assad, εκτός εάν η αεροπορική εκστρατεία συνεχίστηκε για μέρες ή ακόμα και εβδομάδες.

Ο στόχος της επιχείρησης δεν είναι "σχετικά με την αλλαγή καθεστώτος» του Στέιτ Ντιπάρτμεντ εκπρόσωπος, Μαρία Harf, δήλωσε την Τρίτη. Προσπαθώντας να καθησυχάσει το κοινό ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν θα πρέπει να παρασύρονται σε έναν εμφύλιο πόλεμο στη Μέση Ανατολή, και ίσως σε χαμηλότερες προσδοκίες για το τι η επίθεση θα μπορούσε να επιτευχθεί, αξιωματούχους της κυβέρνησης Ομπάμα αναγνώρισε ότι η δράση τους δεν θα επιτευχθεί επανέλαβε την απαίτησή του κ. Ομπάμα ότι Ο κ. Άσαντ να παραιτηθεί.

Ορισμένοι νομοθέτες έχουν προειδοποιήσει ότι η πράξη θα μπορούσε να αποδειχθεί ότι είναι σε μεγάλο βαθμό συμβολική απεργία που θα αποχωρήσει από την κυβέρνηση Assad με τη δυνατότητα να εξαπολύσουν συνεχείς επιθέσεις εναντίον αμάχων με το πυροβολικό, πύραυλοι, τα αεροσκάφη και τα συμβατικά όπλα και θα κάνει ελάχιστα για να μειώσουν τη βία στη Συρία , να περιορίσει τη ροή των προσφύγων ή να ενθαρρύνει τον κ. Άσαντ να διαπραγματευτεί σοβαρά αν μια ειρηνευτική διάσκεψη της Γενεύης συγκαλείται.

Εκπρόσωπος Eliot Engel L. της Νέας Υόρκης, η κατάταξη Δημοκρατών για Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων, πρότεινε σε συνέντευξή του ότι οι επιθέσεις προχωρήσει περισσότερο από ό, τι φαίνεται να είναι υπό εξέταση από τη διοίκηση, συμπεριλαμβανομένων των απεργιών στη συριακή Πολεμική Αεροπορία, πυρομαχικά της αποθήκες και στρατιωτικές προμήθειες καυσίμων για να "ανατρέψει την μάχη υπέρ των εξεγερμένων."

Frederic C. Hof, ανώτερος συνεργάτης στο Ατλαντικό Συμβούλιο οποίος στο παρελθόν εργάστηκε για θέματα της Μέσης Ανατολής για τα Τμήματα Εξωτερικών και Άμυνας, έχει ζητήσει η κυβέρνηση Ομπάμα εξετάζει μια ευρύτερη στρατιωτική αποστολή: την καταστροφή ή τη σημαντική υποβάθμιση της ικανότητας της κυβέρνησης Άσαντ να μεταφέρουν από εντατικές επιθέσεις πυροβολικού, των αεροσκαφών και πυραύλων με τα συμβατικά, καθώς και χημικές κεφαλές κατά του άμαχου πληθυσμού.
«Κάτι που είναι σημαντικά μικρότερη από εκείνη, κάτι που θεωρείται ως συμβολική, νομίζω ότι απλά θα επιτρέψει Bashar al-Assad να πω ότι έχω σηκώθηκε μόνο υπερδύναμη του κόσμου και αντιμετωπίζει τα κάτω», είπε.
Η κύρια αμερικανική επίθεση αναμένεται να πραγματοποιηθεί από πυραύλους cruise από ορισμένες ή όλες από τις τέσσερις καταστροφείς Arleigh Burke-class στο εντυπωσιακό εύρος της Συρίας στην περιοχή της Μεσογείου: η Mahan, ο Barry, το Gravely και το Ramage.

ΠΗΓΗ new york times