lang='en-el' Ειδησιογραφικό Portal με νέα και ειδησεις City Lagadas News CITY LAGADAS NEWS ΛΑΓΚΑΔΑΣ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΛΑΓΚΑΔΑΣ ΚΑΙ ΟΛΗ ΤΗΝ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ : Ερώτηση της Κατερίνας Μάρκου για τις αναπηρικές συντάξεις‏CITY LAGADAS NEWS

Official You Tube channel

Ερώτηση της Κατερίνας Μάρκου για τις αναπηρικές συντάξεις‏

Γίνε ένας από τους χιλιάδες αναγνώστες του CityLagadasNews: Κάνε ΤΩΡΑ εγγραφή εντελώς ΔΩΡΕΑΝ!!!
Γινε ενεργο μελος πες την γνωμη σου !!! Αν βρίσκεσαι στο δρόμο ή δεν έχεις συνεχή πρόσβαση στο διαδίκτυο,και στείλε μας τη φωτογραφία, το βίντεο ή το μήνυμά σου για να καταγγείλλεις, να πεις την άποψή σου ή και για να δείξεις αυτό που θέλεις στο EMAIL CITYLAGADAS@GMAIL.COM !!!

Επανέρχεται για τρίτη φορά στο θέμα των αναπηρικών συντάξεων και των μεγάλων καθυστερήσεων στα Κ.Ε.Π.Α. η βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης της ΔΗΜ.ΑΡ. Κατερίνα Μάρκου με νέα ερώτηση και αίτηση κατάθεσης εγγράφων προς τον Υπουργό Εργασίας, μαζί με τους βουλευτές της ΔΗΜ.ΑΡ. Γιώργο Κυρίτση (Τρικάλων) και Θωμά Ψύρρα (Λάρισας).

Οι τρεις βουλευτές επισημαίνουν ότι την 31η Οκτωβρίου 2013 λήγει η προθεσμία εφαρμογής του άρ. 66 του Ν. 4144/2013, που έδινε παράταση σε αναπηρικές συντάξεις για 6 μήνες μέχρι την εξέταση των συνταξιούχων από τα ΚΕΠΑ, με αποτέλεσμα πολλοί συνταξιούχοι με αναπηρία να χάσουν και πάλι το συνταξιοδοτικό τους δικαίωμα, χωρίς δική τους υπαιτιότητα. Όπως αναφέρουν, οι καθυστερήσεις στη λειτουργία των ΚΕΠΑ οφείλονται κυρίως στην έλλειψη συγκεκριμένων ειδικοτήτων (κυρίως ψυχίατροι, νευρολόγοι), στη μη ύπαρξη μικτών ιατρικών επιτροπών αλλά και στις χρονοβόρες διαδικασίες που απαιτούνται για την έκδοση της απόφασης πιστοποίησης της αναπηρίας και για την έκδοση της νέας συνταξιοδοτικής απόφασης από κάθε ασφαλιστικό ταμείο.

Ως εκ τούτου, οι τρεις βουλευτές ερωτούν τον αρμόδιο υπουργό: πρώτον, αν σκοπεύει να χορηγήσει νέα παράταση στις συντάξεις αναπηρίας, πέραν της 31ης Οκτωβρίου 2013, δεύτερον, αν προτίθεται να προβεί σε αλλαγές που θα απλουστεύσουν και θα επιταχύνουν τη διαδικασία πιστοποίηση της αναπηρίας και τρίτον, πώς προτίθεται να καλύψει ειδικότητες που παρουσιάζουν έλλειψη.

Επίσης, ζητούν αναλυτικά στοιχεία για τον αριθμό των εκκρεμών αιτήσεων των ασφαλισμένων που ζητούν να εξεταστούν από τις υγειονομικές επιτροπές, για το πόσες εξ αυτών αφορούν σε παλαιούς συνταξιούχους και πόσες σε νέους καθώς και για το μέσο χρόνο αναμονής των ασφαλισμένων ανά ταμείο.

Αναλυτικά, η ερώτηση των βουλευτών της Δημοκρατικής Αριστεράς έχει ως εξής:

---

ΕΡΩΤΗΣΗ & Α.Κ.Ε. (σύμφωνα με το α. 133 του ΚτΒ)

Προς τον κ. Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας

ΘΕΜΑ: «Τεράστια προβλήματα στη λειτουργία των ΚΕΠΑ»

Με το άρθρο 66 του Ν. 4144/2013 (ΦΕΚ: 88) δόθηκε παράταση στη χορήγηση των συντάξεων αναπηρίας σε ασφαλισμένους με ποσοστό αναπηρίας τουλάχιστον 67%, οι οποίοι,

χωρίς δική τους υπαιτιότητα, απώλεσαν το συνταξιοδοτικό τους δικαίωμα λόγω των καθυστερήσεων στη λειτουργία των ΚΕΠΑ. Η ισχύς της συγκεκριμένης διάταξης, όπως προβλέπεται στο ίδιο άρθρο, λήγει την 31.10.2013.

Ωστόσο, κι ενώ η προθεσμία οδεύει προς τη λήξη της, πολλοί συνταξιούχοι με αναπηρία κινδυνεύουν να στερηθούν της σύνταξής τους, επειδή τα ΚΕΠΑ καθυστερούν να πιστοποιήσουν την αναπηρία τους. Μάλιστα, πολλοί εξ αυτών αναμένεται να αντιμετωπίσουν πρόβλημα επιβίωσης, καθώς η εν λόγω σύνταξη αποτελεί το μόνο εισόδημα που διαθέτουν.

Σύμφωνα με συνταξιούχους λόγω αναπηρίας, η καθυστέρηση στην εξέταση (ή στις εξετάσεις, αν πρόκειται για διαφορετικές ειδικότητες ιατρών) μπορεί να φτάσει και τους 16 μήνες. Ο χρόνος αυτός οφείλεται κυρίως στην έλλειψη συγκεκριμένων ειδικοτήτων (ιδιαίτερα νευρολόγοι, ψυχίατροι), καθώς και στη μη ύπαρξη μικτών ιατρικών επιτροπών. Παράλληλα, οι διαδικασίες τόσο για την έκδοση της απόφασης πιστοποίησης της αναπηρίας όσο και για την έκδοση της νέας συνταξιοδοτικής απόφασης από κάθε ασφαλιστικό ταμείο, είναι εξίσου χρονοβόρες. Ως αποτέλεσμα, πολλοί συνταξιούχοι μένουν χωρίς σύνταξη και χωρίς βιβλιάριο ασθενείας για χρονικό διάστημα 12-15 μηνών.

Είναι σαφές ότι απαιτούνται εκ νέου βελτιώσεις στο πλαίσιο λειτουργίας των ΚΕΠΑ και να αντιμετωπιστούν οι δυσλειτουργίες του θεσμού, προς όφελος των ασφαλισμένων.

Κατόπιν όλων αυτών, ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1. Εξετάζει το ενδεχόμενο να χορηγήσει νέα παράταση, πέραν αυτής που προβλέπεται στο άρθρο 66 του Ν. 4144/2013 (ΦΕΚ: 88), στη χορήγηση συντάξεων αναπηρίας σε ασφαλισμένους που η εξέταση καθυστερεί χωρίς δική τους υπαιτιότητα; Εξετάζει το ενδεχόμενο η παράταση αυτή να ισχύσει μέχρι την έκδοση της οριστικής απόφασης από τις Υγειονομικές Επιτροπές;

2. Προτίθεται να προβεί σε αλλαγές, προκειμένου η διαδικασία πιστοποίησης της αναπηρίας να απλουστευτεί και να επιταχυνθούν οι ανάλογες διαδικασίες;

3. Πώς προτίθεται να καλύψει ειδικότητες που παρουσιάζουν έλλειψη, όπως π.χ. νευρολόγους και ψυχιάτρους;

Παρακαλείσθε, όπως προσκομίσετε στο Σώμα έγγραφα που να αποδεικνύουν:

Α) Πόσες αιτήσεις ασφαλισμένων που ζητούν να εξεταστούν από τις υγειονομικές επιτροπές των ΚΕΠΑ βρίσκονται σε εκκρεμότητα;

Β) Πόσες από αυτές αφορούν σε παλαιούς συνταξιούχους και πόσες σε νέους;

Γ) Ποιος είναι ο μέσος χρόνος αναμονής των ασφαλισμένων ανά ασφαλιστικό ταμείο;

Posted by City lagadas news Nick Mc Kain on 6:52:00 PM. Filed under , , , , . ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΕΔΩ You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0

0 σχόλια for Ερώτηση της Κατερίνας Μάρκου για τις αναπηρικές συντάξεις‏

Leave comment

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ

ΚΥΡΙΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ