lang='en-el' Ειδησιογραφικό Portal με νέα και ειδησεις City Lagadas News CITY LAGADAS NEWS ΛΑΓΚΑΔΑΣ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΛΑΓΚΑΔΑΣ ΚΑΙ ΟΛΗ ΤΗΝ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ : ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΛΑΓΚΑΔΑ - ΑΝΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΗ ΤΗΝ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΖΕΙ - ΔΕΙΤΕ ΤΗΝ ΕΤΗΣΙΑ ΕΚΘΕΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΤΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΗ CITY LAGADAS NEWS

Official You Tube channel

ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΛΑΓΚΑΔΑ - ΑΝΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΗ ΤΗΝ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΖΕΙ - ΔΕΙΤΕ ΤΗΝ ΕΤΗΣΙΑ ΕΚΘΕΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΤΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΗ

Γίνε ένας από τους χιλιάδες αναγνώστες του CityLagadasNews: Κάνε ΤΩΡΑ εγγραφή εντελώς ΔΩΡΕΑΝ!!!
Γινε ενεργο μελος πες την γνωμη σου !!! Αν βρίσκεσαι στο δρόμο ή δεν έχεις συνεχή πρόσβαση στο διαδίκτυο,και στείλε μας τη φωτογραφία, το βίντεο ή το μήνυμά σου για να καταγγείλλεις, να πεις την άποψή σου ή και για να δείξεις αυτό που θέλεις στο EMAIL CITYLAGADAS@GMAIL.COM !!!ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΜΕΝΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ - ΘΡΑΚΗΣ

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ

ΔΗΜΟΣ ΛΑΓΚΑΔΑ

ΓΡΑΦΕΙΟ ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΤΗ

ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΗ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ


Σοχός  18.7.2013

Αρ. Πρωτ.: 41596

     ΠΡΟΣ:

     Δημοτικό Συμβούλιο

     Δήμου Λαγκαδά

ΘΕΜΑ: Ετήσια έκθεση έτους 2012
ΣΧΕΤ.: Άρθρο 77 παρ. 5 Ν.3852/2010

Κύριε Δήμαρχε, κύριε Πρόεδρε του Δημοτικού Συμβουλίου, κυρίες και κύριοι Δημοτικοί Σύμβουλοι, αγαπητοί συνδημότες, σύμφωνα με το παραπάνω σχετικό, σε συνδυασμό με τις διατάξεις του άρθρου 217 ΚΔΚ, σας παρουσιάζω την παρούσα έκθεση, η οποία καλύπτει το χρονικό διάστημα λειτουργίας του ανεξάρτητου θεσμού του Συμπαραστάτη του Δημότη και της επιχείρησης από 01-01-2012 μέχρι 31-12-2012 και επιχειρεί ένα γενικό απολογισμό των δραστηριοτήτων και ενεργειών του.
Σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση του Νόμου 3852/2010, κατέστη αναγκαία η καθιέρωση ενός νέου θεσμού διαμεσολάβησης μεταξύ διοικουμένων και δημοτικών αρχών, λόγω των πολυσυζητημένων προβλημάτων κακοδιοίκησης στους δήμους, των παραπόνων αρκετών πολιτών για μεροληψία και επιλεκτική πρόσβαση στα κέντρα αποφάσεων των δημοτικών αρχών, αλλά και της υπερφόρτωσης του Δημάρχου από αιτήματα και παράπονα μεμονωμένων πολιτών και ομάδων.
Ο Συμπαραστάτης υποστηρίζεται διοικητικά από τις υπηρεσίες του Δήμου, δέχεται καταγγελίες άμεσα θιγόμενων πολιτών και επιχειρήσεων για κακοδιοίκηση των υπηρεσιών του δήμου, των νομικών του προσώπων και επιχειρήσεών του και διαμεσολαβεί προκειμένου να επιλυθούν τα σχετικά προβλήματα, ενώ είναι υποχρεωμένος να απαντά εγγράφως ή ηλεκτρονικά εντός τριάντα (30) ημερών στους ενδιαφερόμενους. Μπορεί επίσης να προβαίνει στη διατύπωση προτάσεων βελτίωσης της δημοτικής διοίκησης και των σχέσεών της με το κοινό, τόσο στο πλαίσιο της ετήσιας έκθεσής του, όσο και επ’ευκαιρία σημαντικών προβλημάτων κακοδιοίκησης που ο ίδιος εντοπίζει.
Κατά το παραπάνω χρονικό διάστημα υποβλήθηκαν στο Γραφείο 69 γραπτές καταγγελίες, ενώ παράλληλα υπήρξαν πάρα πολλές προφορικές και τηλεφωνικές αναφορές κυρίως για θέματα κακής κατάστασης των δρόμων, αντικατάστασης λαμπτήρων στους δρόμους, προβλήματα καθαριότητας κοινοχρήστων χώρων πρασίνου κλπ, αλλά κυρίως στην αντιμετώπιση του οξύτατου οικονομικού προβλήματος και της ανεργίας.
Από τις γραπτές καταγγελίες δέκα έγιναν δεκτές και επιλύθηκαν τα προβλήματα από τις αρμόδιες υπηρεσίες. Για ένδεκα καταγγελίες που αφορούν χορήγηση τίτλων κυριότητας οικοπέδων σε δημότες που παραχωρήθηκαν από τον πρώην Δήμο Λαχανά, ύστερα από τη διαμεσολάβησή μας, με απόφαση της οικονομικής επιτροπής, συγκροτήθηκε επιτροπή για διενέργεια αυτοψίας, η οποία ολοκλήρωσε το έργο της και οι σχετικοί φάκελοι προωθήθηκαν στην πληρεξουσία δικηγόρο για έλεγχο και στη συνέχεια να υποβληθούν στο Δημοτικό Συμβούλιο για έκδοση σχετικής απόφασης χορήγησης τίτλων κυριότητας.
Οι δημότες είχαν υποβάλλει αρχικά αιτήσεις στον πρώην Δήμο Λαχανά, αλλά δεν ικανοποιήθηκαν. Παρά τη μεγάλη καθυστέρηση και από τη σημερινή διοίκηση (οι αιτήσεις υποβλήθηκαν εκ νέου την 19.4.2011) πιστεύω ότι θα ικανοποιηθούν σύντομα.
Είκοσι επτά αιτήματα γυναικών για χορήγηση αίθουσας γυμναστικής από την ΥΚΠΑΑΠ δεν έγιναν αποδεκτά, λόγω έλλειψης κατάλληλου χώρου, παρά τις προσπάθειες της υπηρεσίας. Μια καταγγελία κρίθηκε αβάσιμη, λόγω μη ύπαρξης αντίστοιχης νομοθετικής ρύθμισης. Για τρία αιτήματα δημότη χορήγησης αντιγράφων εγγράφων υποβλήθηκαν θετικές προτάσεις. Δύο καταγγελίες αφορούσαν αντιμετώπιση προβλημάτων που προκαλούνται από την τοποθέτηση τραπεζοκαθισμάτων στα πεζοδρόμια και προβλήματα που προκαλούνται στους κατοίκους από την μουσική των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος, κυρίως τους θερινούς μήνες. Για τις δύο αυτές περιπτώσεις υποβλήθηκαν σχετικές προτάσεις στο πλαίσιο της ετήσιας έκθεσης έτους 2011, αλλά οι προτάσεις αυτές δεν συζητήθηκαν από το δημοτικό συμβούλιο.
Υποβλήθηκαν τρεις καταγγελίες δημοτών με τις οποίες κατήγγειλαν ότι ενώ εργάστηκαν με συμβάσεις στην ΔΕΕΙΠΛ, δεν τους καταβλήθηκαν όλες οι αποδοχές. Οι καταγγελίες διαβιβάστηκαν στην επιχείρηση, η οποία μας απάντησε ότι από τα λογιστικά στοιχεία της δεν προκύπτει οφειλή προς τους καταγγέλλοντες. Οι εργαζόμενοι είχαν προσφύγει ήδη στα αρμόδια δικαστήρια για την επίλυση της διαφοράς. Στη μία περίπτωση ο καταγγέλων δήλωσε ότι εργάστηκε για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα ως ανασφάλιστος. Για το θέμα αυτό δεν είχαμε απάντηση θετική ή αρνητική από την ΔΕΕΙΠΛ. Δημότης κατήγγειλε ότι εργάστηκε στην επιχείρηση των λουτρών και μετά την απόλυσή του δεν του καταβλήθηκε το σύνολο των αποδοχών του, αμφισβήτησε δε την υπογραφή του σε μία απόδειξη πληρωμής. Η καταγγελία διαβιβάστηκε στην επιχείρηση και ο καταγγέλλων δημότης κλήθηκε και παρέλαβε το υπόλοιπο της οφειλής. Απέστειλε δε υπεύθυνη δήλωση προς το Γραφείο μας δηλώνοντας ότι ικανοποιήθηκε οικονομικά και ότι η αμφισβήτηση της υπογραφής του οφείλεται σε παρεξήγηση, η οποία λύθηκε ύστερα από αμοιβαίες εξηγήσεις. Ακολούθως επανήλθε με νεότερη καταγγελία και ανακάλεσε τα προηγούμενα, γιατί όπως ισχυρίσθηκε, η διοίκηση αθέτησε την υπόσχεσή της για πρόσληψή του στην επιχείρηση. Ζήτησε την διενέργεια γραφολογικής εξέτασης. Κατόπιν αυτών απέστειλα το σχετικό φάκελο στον αρμόδιο Εισαγγελέα Πρωτ/κών Θεσ/νίκης και όπως ενημερώθηκα διατάχθηκε η διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης, για την διερεύνηση τυχόν ποινικών ευθυνών.

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΠΟΥ ΥΠΟΒΛΗΘΗΚΑΝ
1) Πρόταση υπ’αριθμ. 1/2-5-2012 για διενέργεια εκτάκτου διαχειριστικού ελέγχου, σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 261 ΚΔΚ. Η πρόταση συζητήθηκε στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου της 22.5.2012 και έγινε δεκτή με ψήφους 35 έναντι 2.
2) Πρόταση υπ’αριθμ. 2/18.7.2012 για την αντιμετώπιση του προβλήματος που δημιουργείται από την μουσική των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος.
3) Πρόταση υπ’αριθμ. 3/20.7.2012 για την παρακώλυση της άσκησης δικαιώματος στην κοινή χρήση των πεζοδρομίων, όταν καταλαμβάνονται από διάφορα εμπόδια (τραπεζοκαθίσματα κλπ).
Οι προτάσεις αυτές δεν συζητήθηκαν.
Η υπ’αριθμ. 1/12.5.2011 πρόταση για περισυλλογή των αδέσποτων ζώων συντροφιάς έστω και με καθυστέρηση, ύστερα από την ψήφιση του νέου νόμου 4039/2012 και την εμφάνιση κρουσμάτων λύσσας, υλοποιείται με ενέργειες του αρμόδιου Αντιδημάρχου Περιβάλλοντος.
Τον Δεκέμβριο του 2012 συνέταξα τον Κώδικα Λειτουργίας του Συμπαραστάτη του Δημότη και της επιχείρησης, σε συνεργασία με τον συντονιστή του Δικτύου Δημοτικών και Περιφερειακών Συμπαραστατών, με σκοπό την ενημέρωση των δημοτών και επιχειρήσεων σχετικά με τις αρμοδιότητες του νομικά κατοχυρωμένου θεσμού του Σ.τ.Δ. και τον τρόπο ενάσκησής των. Αντίτυπα του Κώδικα υπέβαλλα στον κ. Δήμαρχο και απέστειλα επίσης στον Αντιδήμαρχο Διοικητικών Υπηρεσιών, στη Γενική Γραμματεία του Δήμου, τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου την ΥΚΠΑΑΠ, την ΔΗΚΕΛ και την ΔΕΕΙΠΛ. Ζήτησα την ανάρτηση του στην ιστοσελίδα του Δήμου, όπως και όλων των προτάσεων και πορισμάτων που υποβάλλω, όπως προβλέπεται από το Νόμο, αλλά το αίτημά μου απορρίφθηκε σιωπηρά.
Στο πλαίσιο της παρούσας έκθεσης (άρθρο 77 παρ. 5) Ν.3852/2010) υποβάλλω εκ νέου την πρόταση χορήγησης της πάγιας προκαταβολής στους Προέδρους των Δημοτικών και Τοπικών Κοινοτήτων για την καλύτερη άσκηση των αρμοδιοτήτων που ασκούν, σύμφωνα με το Νόμο (άμεση αποκατάσταση ζημιών επείγοντος χαρακτήρα στα δίκτυα ύδρευσης και αποχέτευσης, δημοτικού φωτισμού κλπ).

ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ
Η οικονομική κρίση που μαστίζει τη χώρα μας, και η αύξηση της ανεργίας, είχαν δυσμενείς επιπτώσεις στις σχέσεις της διοίκησης και των πολιτών. Ο φόβος των απολύσεων, των μετατάξεων, η εφεδρεία, όροι άγνωστοι μέχρι προ τινος στην Ελληνική κοινωνία, καθώς και η μείωση των αποδοχών, έφεραν σε δύσκολη θέση το διοικητικό προσωπικό, ιδιαίτερα αυτή την περίοδο. Η μείωση των δημόσιων δαπανών επηρέασε αρνητικά την λειτουργία της διοίκησης.
Στο παραπάνω χρονικό διάστημα λειτουργίας του θεσμού του Συμπαραστάτη του δημότη και της επιχείρησης, η συνεργασία μου με το σύνολο των υπαλλήλων του Δήμου υπήρξε άριστη, παρά την κρατούσα κατάσταση που προανέφερα. Ήταν πρόθυμοι και συνεργάσιμοι όσον αφορά την παροχή στοιχείων και εγγράφων που τους ζητήθηκαν. Δεν αναφέρθηκαν στο Γραφείο παράπονα δημοτών για απρεπή συμπεριφορά των υπαλλήλων προς αυτούς. Η συνεργασία μου με την διοίκηση του Δήμου δεν κρίνεται ικανοποιητική.

                                                       Γεώργιος Δ. Ασδρές

Συμπαραστάτης, Δημότη - Επιχείρησης

Posted by NICK MC CAIN on 5:56:00 PM. Filed under , , , , , , , . ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΕΔΩ You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0

0 σχόλια for ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΛΑΓΚΑΔΑ - ΑΝΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΗ ΤΗΝ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΖΕΙ - ΔΕΙΤΕ ΤΗΝ ΕΤΗΣΙΑ ΕΚΘΕΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΤΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΗ

Leave comment

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ

ΚΥΡΙΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ