lang='en-el' Ειδησιογραφικό Portal με νέα και ειδησεις City Lagadas News CITY LAGADAS NEWS ΛΑΓΚΑΔΑΣ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΛΑΓΚΑΔΑΣ ΚΑΙ ΟΛΗ ΤΗΝ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ : Σταυρούλα Ξουλίδου για την "Ελλειμματική και επικίνδυνη για τη δημόσια υγεία και το περιβάλλον η λειτουργία του ΧΥΤΑ Μαυροράχης στο Δήμο Λαγκαδά"CITY LAGADAS NEWS

Official You Tube channel

Σταυρούλα Ξουλίδου για την "Ελλειμματική και επικίνδυνη για τη δημόσια υγεία και το περιβάλλον η λειτουργία του ΧΥΤΑ Μαυροράχης στο Δήμο Λαγκαδά"

Γίνε ένας από τους χιλιάδες αναγνώστες του CityLagadasNews: Κάνε ΤΩΡΑ εγγραφή εντελώς ΔΩΡΕΑΝ!!!
Γινε ενεργο μελος πες την γνωμη σου !!! Αν βρίσκεσαι στο δρόμο ή δεν έχεις συνεχή πρόσβαση στο διαδίκτυο,και στείλε μας τη φωτογραφία, το βίντεο ή το μήνυμά σου για να καταγγείλλεις, να πεις την άποψή σου ή και για να δείξεις αυτό που θέλεις στο EMAIL CITYLAGADAS@GMAIL.COM !!!ΕΡΩΤΗΣΗ ΚΑΙ ΑΙΤΗΣΗ ΚΑΤΑΘΕΣΗΣ ΕΓΓΡΑΦΩΝ
Προς: τον Υπουργό Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής
τον Υπουργό Εσωτερικών
τον Υπουργό Υγείας

Θέμα: «Ελλειμματική και επικίνδυνη για τη δημόσια υγεία και το περιβάλλον η λειτουργία του ΧΥΤΑ Μαυροράχης στο Δήμο Λαγκαδά.»

Κύριοι Υπουργοί,

τον περασμένο Ιούλιο επιβλήθηκε πρόστιμο συνολικού ύψους 63.053 ευρώ στο Σύνδεσμο ΟΤΑ νομού Θεσσαλονίκης για παραβίαση διατάξεων της περιβαλλοντικής νομοθεσίας, που αφορούν τη λειτουργία του ΧΥΤΑ Μαυροράχης, απόδειξη της ελλειμματικής και επικίνδυνης για τη δημόσια υγεία και το περιβάλλον λειτουργίας του ΧΥΤΑ.

Συγκεκριμένα, επιβλήθηκε πρόστιμο:
Ποσού 13.457 ευρώ επειδή η εγκατάσταση δεν ελέγχονταν συστηματικά για τυχόν διαρροές.
Ποσού 13.440 ευρώ επειδή δεν επαρκούσε το σύστημα συλλογής στραγγισμάτων.
Ποσού 3.200 ευρώ επειδή δεν γνωστοποιήθηκε η διαρροή ανεξέλεγκτων στραγγισμάτων.
Ποσού 11.984 ευρώ εξαιτίας ελλιπών στοιχείων από τον ΧΥΤΑ. Σύμφωνα με το έγγραφο της Περιφέρειας, η συλλογή στοιχείων για τον ΧΥΤΑ θα έπρεπε να περιλαμβάνει και πληροφορίες για την ογκομέτρηση (επιφάνεια καλυπτόμενη από τα απόβλητα, όγκος και σύνθεση αποβλήτων, μέθοδος απόθεσης, χρόνος και διάρκεια απόθεσης και υπολογισμός της εναπομένουσας διαθέσιμης χωρητικότητας).
Ποσού 20.972 ευρώ για πρόκληση ρύπανσης και υποβάθμιση του περιβάλλοντος. Τα υγρά που εξέρχονταν από τον ΧΥΤΑ υπερέβαιναν τα νομοθετημένα όρια για τις παραμέτρους BOD5, COD, αιωρούμενα στερεά, αγωγιμότητα, φαινόλες ολικές, φωσφορικά και ολικό άζωτο.
Επίσης, με απόφαση του ΦΟΣΔΑ στις 07/08/2013 αποφασίζεται η μίσθωση τεσσάρων βυτιοφόρων για τρεις μήνες, δαπάνης  206.640  ευρώ, για την μεταφορά των στραγγισμάτων από το ΧΥΤΑ προς τον βιολογικό της Θεσσαλονίκης,  με δώδεκα δρομολόγια, που θα γίνονται κάθε μέρα για να μεταφέρουν τους 180 τόνους στραγγισμάτων, τα οποία όμως μέχρι τότε αποστραγγίζονταν στη λεκάνη του Λαγκαδά, με άγνωστες συνέπειες.

Τέλος, υπολογίζεται ότι ο ΧΥΤΑ Μαυροράχης δέχεται σήμερα 40% περισσότερα απορρίμματα από τον αρχικό σχεδιασμό, μολύνοντας και καταστρέφοντας την ήδη περιβαλλοντικά επιβαρυμένη περιοχή  του Λαγκαδά και της λίμνης Κορώνειας, με τους υπεύθυνους να κωφεύουν στις διαμαρτυρίες και τις καταγγελίες των κατοίκων.
 
Είναι πασιφανές ότι ο ΧΥΤΑ είναι στην πραγματικότητα μια χωματερή και ότι υπάρχει παντελής έλλειψη συνολικού σχεδιασμού για την σωστή διαχείριση των απορριμμάτων, σύμφωνα με τις νέες τεχνολογίες και μεθόδους, όπως η ανακύκλωση και η κομποστοποίηση. Ο μοναδικός σκοπός είναι η εξυπηρέτηση της πολιτικής των Μνημονίων και την παράδοση της διαχείρισης των απορριμμάτων στους ιδιώτες μεγαλοεργολάβους, οι οποίοι θα αποκομίσουν τεράστια κέρδη. Για την εξυπηρέτηση αυτού του σκοπού ο κύριος Φούχτελ υπογράφει μνημόνια συνεργασίας με όλους τους δήμους της Β. Ελλάδας, προσφέροντας ως μοναδική λύση  στο πρόβλημα των σκουπιδιών παρωχημένες τεχνολογίες, που αποδείχτηκαν αποτυχημένες στην πατρίδα του.

Εκ των όσων αναφέρθηκαν παραπάνω, ερωτάσθε, κύριε Υπουργέ:

Έχει υλοποιηθεί οποιαδήποτε ενέργεια από τους αρμόδιους φορείς για την αποκατάσταση των παραβάσεων των διατάξεων της περιβαλλοντικής νομοθεσίας, για τις οποίες είχε υποβληθεί πρόστιμο στο Σύνδεσμο ΟΤΑ Θεσσαλονίκης για τη λειτουργία του ΧΥΤΑ Μαυροράχης; Παρακαλούμε, όπως καταθέσετε τα σχετικά αποδεικτικά έγγραφα.
Έχει εκπονηθεί οποιαδήποτε επιστημονική έρευνα από τους αρμόδιους φορείς για τις όποιες επιπτώσεις στο περιβάλλον και στη δημόσια υγεία από τη λειτουργία του ΧΥΤΑ Μαυροράχης; Γίνονται συχνές εργαστηριακές μελέτες στο νερό; Παρακαλούμε, όπως καταθέσετε τα σχετικά αποδεικτικά έγγραφα.
Ποιες ενέργειες προτίθεστε να εφαρμόσετε για τη σωστή λειτουργία του ΧΥΤΑ Μαυροράχης, ώστε να διασφαλιστεί η ορθολογική και ασφαλής διαχείριση των απορριμμάτων, με συμπίεση και επεξεργασία και όχι με την ακατέργαστη ρίψη τους;
Αναφέρετε αναλυτικά τον περιφερειακό σχεδιασμό για τη σωστή διαχείριση των απορριμμάτων, που προτίθεστε να υλοποιήσετε, ώστε να ελαχιστοποιηθεί η επιβάρυνση στην ευρύτερη περιοχή του ΧΥΤΑ, η οποία θυμίζουμε προστατεύεται από τη συνθήκη Ραμσάρ και είναι ενταγμένη στη Natura 2000.


Η ερωτώσα Βουλευτής

                                                                Σταυρούλα Ξουλίδου

Posted by City lagadas news Nick Mc Kain on 7:47:00 AM. Filed under , , , , , , , , , . ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΕΔΩ You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0

0 σχόλια for Σταυρούλα Ξουλίδου για την "Ελλειμματική και επικίνδυνη για τη δημόσια υγεία και το περιβάλλον η λειτουργία του ΧΥΤΑ Μαυροράχης στο Δήμο Λαγκαδά"

Leave comment

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ

ΚΥΡΙΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ