lang='en-el' Ειδησιογραφικό Portal με νέα και ειδησεις City Lagadas News CITY LAGADAS NEWS ΛΑΓΚΑΔΑΣ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΛΑΓΚΑΔΑΣ ΚΑΙ ΟΛΗ ΤΗΝ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ : Ερώτηση Κατερίνας Μάρκου σχετικά με την αύξηση των κρουσμάτων ευλογιάς στα αιγοπρόβατα‏CITY LAGADAS NEWS

Official You Tube channel

Ερώτηση Κατερίνας Μάρκου σχετικά με την αύξηση των κρουσμάτων ευλογιάς στα αιγοπρόβατα‏

Γίνε ένας από τους χιλιάδες αναγνώστες του CityLagadasNews: Κάνε ΤΩΡΑ εγγραφή εντελώς ΔΩΡΕΑΝ!!!
Γινε ενεργο μελος πες την γνωμη σου !!! Αν βρίσκεσαι στο δρόμο ή δεν έχεις συνεχή πρόσβαση στο διαδίκτυο,και στείλε μας τη φωτογραφία, το βίντεο ή το μήνυμά σου για να καταγγείλλεις, να πεις την άποψή σου ή και για να δείξεις αυτό που θέλεις στο EMAIL CITYLAGADAS@GMAIL.COM !!!

 Ερώτηση Κατερίνας Μάρκου σχετικά με την αύξηση των κρουσμάτων ευλογιάς στα αιγοπρόβατα‏

Ερώτηση προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων σχετικά με τα αυξανόμενα κρούσματα ευλογιάς των αιγοπροβάτων κατέθεσαν σήμερα οι βουλευτές της ΔΗΜ.ΑΡ. Θωμάς Ψύρρας (Λάρισας) και Κατερίνα Μάρκου (Β’ Θεσσαλονίκης), με αρ. πρωτ. 5633.

Η ερώτηση αναφέρεται στην αύξηση των κρουσμάτων, ιδίως στη Βόρεια Ελλάδα, και στην καθυστέρηση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης να προχωρήσει σε αποζημίωση των πληγέντων κτηνοτρόφων για την απώλεια των ζώων αλλά και για τις αυξημένες δαπάνες για ζωοτροφές, λόγω υποχρεωτικού σταυλισμού των ζώων, παρά τις σχετικές εξαγγελίες του Υπουργείου το Νοέμβριο του 2013. Τέλος, οι βουλευτές αναφέρονται στην έλλειψη του αναγκαίου προσωπικού στις αρμόδιες υπηρεσίες για την αντιμετώπιση και διαχείριση της νόσου.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:


ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

ΘΕΜΑ: «Σχετικά με τα αυξανόμενα κρούσματα ευλογιάς»

Η ευλογιά των αιγοπροβάτων είναι η ζωονόσος που απειλεί τα κοπάδια των κτηνοτρόφων της Θράκης και της Ανατολικής Μακεδονίας. Το πρώτο κρούσμα της ζωονόσου εμφανίστηκε στις 16 Αυγούστου 2013 στον Έβρο. Από τότε μέχρι και σήμερα έχουν παρατηρηθεί κρούσματα της νόσου στη Λέσβο, στη Ξάνθη και στη Θεσσαλονίκη.

Η εμφάνιση της ευλογιάς δεν είναι σπάνιο φαινόμενο για την συγκεκριμένη περιοχή, λόγω της γειτνίασης με την Τουρκία. Οι Κτηνιατρικές Υπηρεσίες της Περιφέρειας διενήργησαν ελέγχους στην περιοχή. Μάλιστα, καθόρισαν ζώνες προστασίας και επιτήρησης και γενικότερα μέτρα που αφορούν στην απαγόρευση της μετακίνησης ζώντων ζώων, ζωοτροφών ή υλικών που θα μπορούσαν εν δυνάμει να μεταφέρουν την ευλογιά και στην υπόλοιπη περιοχή. Επίσης, καθορίστηκε ότι μέσα στις ζώνες προστασίας και επιτήρησης καταγράφεται το ζωικό κεφάλαιο και οι κτηνίατροι επισκέπτονται όλες τις εκμεταλλεύσεις για να διαπιστώνουν την ύπαρξη της ασθένειας και σε άλλα κοπάδια.

Παρ' όλα αυτά τα μέτρα δεν ήταν αρκετά, διότι σύμφωνα με τα στοιχεία της Διεύθυνσης Κτηνιατρικής της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, ως τις 8 Ιανουαρίου 2014 θανατώθηκαν 15.440 ζώα 100 εκμεταλλεύσεων και 55.080 ζώα βρέθηκαν ή βρίσκονται ακόμα στις ζώνες προστασίας και επιτήρησης των 3 χιλιομέτρων και άλλα 142.446 ζώα σε ζώνες των 10 χιλιομέτρων. Και επιπλέον, από τις αρμόδιες υπηρεσίες που έχουν αναλάβει την παρακολούθηση και την αντιμετώπιση της νόσου ελλείπει το απαραίτητο προσωπικό.

Η νόσος της ευλογιάς έχει σοβαρές οικονομικές συνέπειες για τους κτηνοτρόφους. Από τη μια οι κτηνοτρόφοι χάνουν χρήματα διότι πρέπει να θανατώσουν τα άρρωστα ζώα τους. Επίσης, δεν μπορούν να γίνουν αγοραπωλησίες αιγοπροβάτων για να μην μεταδοθεί ο ιός από τη μια κτηνοτροφική μονάδα σε

άλλη. Το ίδιο βέβαια συμβαίνει και με την παράδοση γάλακτος. Ο  εγκλεισμός των ζώων εντός των σταβλικών εγκαταστάσεων αυξάνει τα έξοδα των κτηνοτρόφων διότι αναγκάζονται να αγοράζουν επιπλέον ζωοτροφές καθώς η ελληνική κτηνοτροφία είναι κυρίως εκτατική (ζώα ελευθέρας βοσκής).

Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων διαμήνυσε από το Νοέμβριο του 2013 ότι θα αποζημιωθούν και οι κτηνοτρόφοι οι οποίοι θανάτωσαν τα ζώα τους, αλλά και αυτοί που κρατούν τα αιγοπρόβατα σταβλισμένα. Όμως μέχρι σήμερα οι πληγέντες κτηνοτρόφοι δεν έχουν αποζημιωθεί, γεγονός που τους κρατά μακριά από την παραγωγική δραστηριότητα.

Επειδή το ζωικό κεφάλαιο της χώρας μειώνεται με ραγδαίους ρυθμούς

Επειδή οι κτηνοτρόφοι αδυνατούν να καλύψουν τις ανάγκες τους τόσο για επανασύσταση του κοπαδιού τους, όσο και για αγορά των ζωοτροφών για τα έγκλειστα ζώα, όταν το ΦΠΑ των ζωοτροφών είναι από τα υψηλότερα στην Ευρώπη

Επειδή οι επιπτώσεις της ασθένειας έπληξαν 40 οικισμούς και περισσότερες από 1500 μικρές οικογενειακές κτηνοτροφικές μονάδες.

Επειδή υπάρχουν φόβοι αναζωπύρωσης των εστιών της νόσου

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1. Πώς θα αντιμετωπίσετε τα κρούσματα της ευλογιάς, τα οποία όχι μόνο δεν περιορίστηκαν αλλά πληθαίνουν;

2. Πότε προβλέπετε ότι θα ολοκληρωθεί η καταβολή των ενισχύσεων για τους κτηνοτρόφους;

3. Πώς θα αντιμετωπίσετε την έλλειψη προσωπικού στις υπηρεσίες που ασχολούνται με την καταπολέμηση της νόσου των ζώων;

Οι ερωτώντες Βουλευτές

Θωμάς Ψύρρας

Κατερίνα Μάρκου

Posted by NICK MC CAIN on 11:10:00 PM. Filed under , , , , , , . ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΕΔΩ You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0

0 σχόλια for Ερώτηση Κατερίνας Μάρκου σχετικά με την αύξηση των κρουσμάτων ευλογιάς στα αιγοπρόβατα‏

Leave comment

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ

ΚΥΡΙΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ