lang='en-el' Ειδησιογραφικό Portal με νέα και ειδησεις City Lagadas News CITY LAGADAS NEWS ΛΑΓΚΑΔΑΣ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΛΑΓΚΑΔΑΣ ΚΑΙ ΟΛΗ ΤΗΝ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ : Ερώτηση της Βουλευτού Β΄ Θεσσαλονίκης Σταυρούλας Ξουλίδου με θέμα: "Αναποτελεσματικά αποδείχθηκαν τα μέτρα για την αντιμετώπιση του φαινομένου της αιθαλομίχλης"CITY LAGADAS NEWS

Official You Tube channel

Ερώτηση της Βουλευτού Β΄ Θεσσαλονίκης Σταυρούλας Ξουλίδου με θέμα: "Αναποτελεσματικά αποδείχθηκαν τα μέτρα για την αντιμετώπιση του φαινομένου της αιθαλομίχλης"

Γίνε ένας από τους χιλιάδες αναγνώστες του CityLagadasNews: Κάνε ΤΩΡΑ εγγραφή εντελώς ΔΩΡΕΑΝ!!!
Γινε ενεργο μελος πες την γνωμη σου !!! Αν βρίσκεσαι στο δρόμο ή δεν έχεις συνεχή πρόσβαση στο διαδίκτυο,και στείλε μας τη φωτογραφία, το βίντεο ή το μήνυμά σου για να καταγγείλλεις, να πεις την άποψή σου ή και για να δείξεις αυτό που θέλεις στο EMAIL CITYLAGADAS@GMAIL.COM !!!

Ερώτηση της Βουλευτού Β΄ Θεσσαλονίκης Σταυρούλας Ξουλίδου με θέμα: "Αναποτελεσματικά αποδείχθηκαν τα μέτρα για την αντιμετώπιση του φαινομένου της αιθαλομίχλης"


Προς: τον Υπουργό Οικονομικών
τον Υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής
τον Υπουργό Υγείας

Θέμα: «Αναποτελεσματικά αποδείχθηκαν τα μέτρα για την αντιμετώπιση του φαινομένου της αιθαλομίχλης.»
Κύριοι Υπουργοί,
Σε άμεσο κίνδυνο για τη δημόσια υγεία εξελίσσονται τα καρκινογόνα μικροσωματίδια που εκπέμπονται στην ατμόσφαιρα της Θεσσαλονίκης και της ευρύτερης περιοχής, λόγω της μαζικής καύσης ξύλου και βιομάζας από τα νοικοκυριά. Η εξίσωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης με εκείνον του πετρελαίου κίνησης οδήγησε σε μεγάλη επιβάρυνση της τιμής της καύσιμης ύλης που χρησιμοποιεί η συντριπτική πλειοψηφία των ελληνικών νοικοκυριών. Το συγκεκριμένο μέτρο αποδεικνύεται πλέον απολύτως εσφαλμένο. Δυστυχώς, τα όσα προτείνονται για την αντιμετώπιση του προβλήματος, οδηγούν σε ακόμη μεγαλύτερες στρεβλώσεις, χωρίς να διορθώνουν τις διαπιστωμένες πλέον αστοχίες.
Η Κοινή Υπουργική Απόφαση με Αριθ. Δ5/ΗΛ/Β/Φ29/οικ. 238, που αφορά στην ειδική επιδότηση του ηλεκτρικού ρεύματος στους οικιακούς καταναλωτές σε περιόδους αυξημένης ατμοσφαιρικής ρύπανσης από αιωρούμενα σωματίδια, που υπέγραψαν ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών, ο Υπουργός και ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, αποτελεί πράξη ακραίου αυτοσχεδιασμού και διακρίνεται από προχειρότητα, αποσπασματικότητα και έλλειψη σφαιρικής αντιμετώπισης του ζητήματος.
Συγκεκριμένα, η παραπάνω ΚΥΑ προβλέπει ότι σε περίπτωση έκδοσης ανακοίνωσης κήρυξης εφαρμογής βραχυπρόθεσμων μέτρων μείωσης των εκπομπών αιωρούμενων σωματιδίων (ΑΣ10) από εστίες καύσης, παρέχεται έκπτωση στο ανταγωνιστικό κόστος ενέργειας ίση με το 70% του οικιακού τιμολογίου για την αντίστοιχη περιοχή, σε όλους τους οικιακούς καταναλωτές με τετραμηνιαία κατανάλωση έως 2.000 kWh για αριθμό ημερών ίσο με τις ημέρες εφαρμογής των μέτρων.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εκτιμά ότι 500.000 πρόωροι θάνατοι το χρόνο οφείλονται στα ατμοσφαιρικά μικροσωματίδια και συντελούν στην εμφάνιση μιας σειράς παθήσεων, όπως λοιμώξεις του αναπνευστικού, βρογχικό άσθμα και καρδιακά νοσήματα. Η αιθαλομίχλη, λοιπόν, δηλητηριάζει το περιβάλλον και πλήττει άμεσα την δημόσια υγεία και δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί με ημίμετρα.
Στο πλαίσιο των έκτακτων συνθηκών που βιώνει ο τόπος, η τεχνική, νομοθετική και διοικητική εφαρμογή του πολιτικού σχεδιασμού οφείλει να λαμβάνει υπόψη τις ειδικές κοινωνικές συνθήκες και να αντιμετωπίζει μόνιμα και αποτελεσματικά τις αιτίες και όχι να αναλώνεται στον περιορισμό των συμπτωμάτων.
Εν όψει των ανωτέρω, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι και αυτό το μέτρο πρέπει να αναθεωρηθεί αμέσως και εκ βάθρων. Ως εκ τούτου, ερωτάσθε, κύριοι Υπουργοί:
1. Προτίθεστε να αναθεωρήσετε την παραπάνω ΚΥΑ, η οποία χαρακτηρίζεται από σχεδιαστική προχειρότητα, έλλειψη συστηματικής προσέγγισης αλλά και αδιαφορία για την σώρευση των οικονομικών στρεβλώσεων;
2. Ποια η οικονομική ωφέλεια για ένα νοικοκυριό με κατανάλωση έως 2000 kWh το τετράμηνο, από την εφαρμογή του μέτρου της έκπτωσης τις ημέρες με υψηλά ποσοστά αιθαλομίχλης; Είναι αλήθεια ή όχι ότι αναλογεί περίπου στα 10 ευρώ;
3. Πώς σκοπεύετε να αντιμετωπίσετε το φαινόμενο της υψηλής συγκέντρωσης σωματιδίων στην ατμόσφαιρα εν γένει και όχι περιστασιακά, μόνο κατά τις ημέρες που ξεπερνά το επιτρεπτό όριο; Πώς προφυλάσσεται η υγεία των πολιτών από τις επιβλαβείς συνέπειες της μακροχρόνιας έκθεσης στην ατμοσφαιρική ρύπανση από αιωρούμενα σωματίδια;
4. Πώς προκύπτει η δαπάνη των 40.000.000 ευρώ από την εφαρμογή της παραπάνω ΚΥΑ, η οποία θα καλυφθεί από τον κρατικό προϋπολογισμό;

Η ερωτώσα βουλευτής
Σταυρούλα Ξουλίδου

Posted by City lagadas news Nick Mc Kain on 10:00:00 AM. Filed under , , , , , , , , . ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΕΔΩ You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0

0 σχόλια for Ερώτηση της Βουλευτού Β΄ Θεσσαλονίκης Σταυρούλας Ξουλίδου με θέμα: "Αναποτελεσματικά αποδείχθηκαν τα μέτρα για την αντιμετώπιση του φαινομένου της αιθαλομίχλης"

Leave comment

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ

ΚΥΡΙΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ